Jakie zioła na trawienie?

dobre trawienie płaski brzuch

Coraz częściej we wszystkich ogólnodostępnych mediach pojawiają się reklamy najróżniejszych leków i preparatów leczniczych, których głównym polem oddziaływania jest układ trawienny i pokarmowy człowieka. W ostatnich dekadach dało się zauważyć drastyczny wzrost zachorowań na mniej lub bardziej poważne zaburzenia pracy układu trawiennego u mieszkańców krajów rozwiniętych, a postęp w medycynie i farmacji sprawił, że w aptekach bez recepty dostać można odpowiedź na prawie wszystkie bolączki i problemy – czy to żołądkowe, jelitowe czy dietetyczne.

Problem z lekami na receptę jest jednak przeważnie dokładnie ten sam – chociaż są skuteczne i przynoszą szybko ulgę w konkretnym problemie, to jednak znacząco wyjaławiają organizm i niszczą błonę śluzową żołądka. Większość silnych leków trzeba brać z osłonami czy probiotykami, ale i to nie gwarantuje całkowicie odpowiedniej ochrony układu pokarmowego i trawiennego przed niekorzystnymi skutkami przyjmowania farmakologii. Dlatego przeróżne zioła na trawienie – a wybór ich jest ogromny – w ostatnim czasie zdobywają coraz większe uznanie i popularność, ponieważ są wysoce skuteczne, a przy tym nie wykazują praktycznie żadnych efektów ubocznych.

Główne zadania do wykonania

Bez względu na gatunek konkretnego zioła, może ono wykazywać jedne z rodzajów oddziaływania. Dlatego tak ważne jest, aby nie stosować ziół uspokajających w sytuacji, gdy problemem jest np. rozleniwione jelito, podobnie jak nie można sięgać po zioła rozgrzewające i napędzające metabolizm, gdy wyzwaniem jest refluks i zgaga. Najważniejsze funkcje, jakie spełnić mogą z powodzeniem zioła na trawienie w kontekście poprawy działania, to m.in.:

  • rozluźnienie mięśni – bardzo istotne przy walce z zaparciami, które stanowią jedno z największych wyzwań współczesnego człowieka, a pośrednio stają się powodem powstawania hemoroidów, złogów jelitowych i wielu innych przykrych przypadłości,
  • uśnieżenie bólu – problemy z trawieniem wielokrotnie wiążą się z całkiem realnym i wyczuwalnym uczuciem bólu, którego zmniejszenie jest jednym z pierwszych kroków absolutnie każdej kuracji,
  • przywrócenie równowagi kwasowej w żołądku,
  • odbudowa flory bakteryjnej w jelicie,
  • regeneracja i uzupełnienie braków w błonie śluzowej żołądka,
  • wyregulowanie perystaltyki jelit,
  • nawodnienie i dostarczenie błonnika pokarmowego – dwóch składników niezbędnych do formowania i wypróżniania zdrowego stolca,
  • uspokojenie i wyciszenie chorego – zwiększa komfort pacjenta i sprawia, że może się on psychicznie skupić na innych zadaniach, niż myślenie o swoim stanie zdrowia.

Skuteczne i wygodne mieszanki

Oczywiście jedne zioła wywiązują się z tych funkcji dużo lepiej, inne dużo gorzej. A ponieważ układ trawienny człowieka potrzebuje regulacji we wszystkich tych zakresach, najwyższą skuteczność wykazują długotrwałe terapie  z zastosowaniem uniwersalnych mieszanek ziołowych, takich jak Fibra Vitale (czytaj więcej). Dostępne bez recepty w aptekach, drogeriach czy sklepach zielarskich, wzmacniane są przeważnie takimi dodatkami jak łupiny niektórych nasion czy ekstrakty z siemienia lnianego – od wielu tysiącleci znane i stosowane powszechnie na najróżniejsze problemy trawienne.

Główna zaleta, jaką takie zioła na trawienie w postaci popularnych mieszanek wykazuje, to ich bardzo wysoka jakość gatunkowa. Zioła wchodzące w skład danego produktu są nie tylko mądrze sparowane i wyselekcjonowane, ale także uprawy, z których konkretne zioła pochodzą, są w pełni ekologiczne i spełniają najwyższe biotechnologiczne wymagania. Najważniejsze w ziołach to ich naturalność i brak jakiejkolwiek chemii, więc również w procesie hodowania ziół na późniejsze mieszanki konieczne jest przestrzeganie najbardziej surowych norm.

Najczęściej spotykane zioła na trawienie

W każdej kulturze zna i stosuje się nieco inne zioła oczyszczające – wynika to chociażby z różnić geologicznych i klimatycznych, które uniemożliwiają naturalne występowanie chociażby kurkumy czy gałki muszkatołowej w warunkach północnych. Tak samo kraje Bliskiego i Dalekiego Wschodu nie zawsze mają ułatwiony dostęp do ziół stosowanych od wieków na terenach Europy czy Ameryki Południowej.

Z medycznego punktu widzenia bardzo ważnym jest, aby sięgać po zioła na trawienie charakterystyczne właśnie dla swojej własnej długości i szerokości geograficznej. Jest to o tyle proste, że praktycznie każda przyprawa i zioło ma swój odpowiednik o podobnym działaniu także w innych krajach. Najczęściej spotykane w leczeniu problemów trawiennych, są:

  • pokrzywa – wręcz idealna do spożywania na niestrawności żołądkowe, spotykana także  w kosmetykach naturalnych do włosów,
  • pietruszka, jałowiec, ziele angielskie – wyjątkowo prozdrowotne, pełne witamin i przeciwutleniaczy, powszechne w polskiej kuchni dodatki kulinarne,
  • babeczka lencetowata, bageczka płesznik i wiele innych pokrewnych gatunków bardzo pozytywnie wpływ na pracę układu trawiennego, dostarczając przy tym ogromnej ilości naturalnego błonnika pokarmowego,
  • siemię lniane – pęcznieje w jelitach i udrażnia je, stabilizując ich pracę, pobudzając perystaltykę i oczyszczając wszystkie złogi jelitowe i inne zatory powstałe w końcowej części układu trawiennego,
  • fenkuł, czyli koper włoski – idealnie normalizuje pracę całego układu pokarmowego.

Sposób przygotowania i spożycie

Kluczem do skutecznej terapii ziołami jest ich regularne spożywanie. Efekty nie przyjdą ani po wypiciu pięciu porcji, ani jeśli przestanie się pić zioła na trawienie już po pierwszej minimalnej poprawie. Najważniejsza jest regularność i stałe dostarczanie organizmowi oraz metabolizmowi pobudzających go w odpowiednim kierunku bodźców.