Najlepsze zioła wspomagające trawienie!

Wiele osób dorosłych uskarża się na problemy ze swoim układem pokarmowym. Najczęściej dotyczą one procesów trawiennych. Pojawiają się wówczas wzdęcia i nieprzyjemne gazy, a niekiedy nawet biegunki i zaparcia. Nie wolno nigdy lekceważyć takich problemów, ponieważ zawsze świadczą one o jakiejś dysfunkcji i mogą prowadzić w rezultacie do poważnych chorób.

Skąd biorą się nasze problemy z układem trawiennym?

Okazuje się, że większość osób samodzielnie wywołuje u siebie takie problemy z układem pokarmowym. Oczywiście, część cierpi faktycznie na jakieś schorzenia, jednakże problemy głównie powodujemy my sami. Jakie są najczęstsze przyczyny kłopotów z trawieniem?

  • Przede wszystkim, jest to niewłaściwa dieta. Najczęściej jadamy zbyt ciężko i tłusto. Spożywamy potrawy smażone w głębokim tłuszczu i oparte na składnikach zwierzęcych, które nie są najlepszym rozwiązaniem dla naszego organizmu.
  • Wiele osób jada jedynie produkty wysoko przetworzone i tak zwane fast foody. Zawierają one mnóstwo kalorii, ale również chemicznych ulepszaczy i konserwantów.
  • W diecie brakuje naturalnego błonnika pokarmowego, który usprawnia w znacznym stopniu procesy trawienne.
  • Przyczyną bywa również picie zbyt małej ilości płynów, lub też napojów niewłaściwych, a więc słodzonych soków i napojów gazowanych.
  • Brak aktywności fizycznej i bierny tryb życia również nie pozostają bez wpływu. Najczęściej na zaparcia cierpią osoby chore, które nie mogą się poruszać, lub osoby otyłe, które unikają świadomie aktywności fizycznej.

Przyczyn tego stanu może być wiele i najczęściej można je dość szybko zniwelować. Wystarczy jedynie zmienić nieco swój tryb życia i zacząć jadać posiłki o stałych i regularnych porach, nie zapominając o diecie wysokoresztkowej oraz piciu wody. Czytaj więcej na tej stronie.

Zioła wspomagające trawienie

Doskonałym pomysłem w sytuacji, kiedy pojawiają się problemy z trawieniem, jest zastosowanie ziół. Mają one bowiem bardzo silne działanie i są w stanie zdziałać cuda, a jednocześnie są to substancje całkowicie naturalne. Oczywiście, nawet zioła w nadmiarze mogą nam zaszkodzić, dlatego należy je spożywać po odpowiedniej konsultacji z profesjonalistą i w ustalonych dawkach. Nie powinno się z nich również korzystać zbyt długo, ponieważ z czasem ich działanie może okazać się szkodliwe.

Top 5 najpopularniejszych i najlepszych ziół na trawienie

Specjaliści, którzy zajmują się ziołolecznictwem, przede wszystkim polecają pacjentom kilka ziół:

  • Koper włoski – ma on niesamowite działanie, ponieważ pomaga w likwidacji gazów, wzdęć i kolek. Zaleca się koper do picia już maluchom, ponieważ pomaga on w regulacji pracy jelit. Koper jest bardzo tanim ziołem, które można kupić nawet w formie herbatki ekspresowej, mielony lub w formie nasion. Należy go popijać kilka razy dziennie. Na koper włoski muszą jednak uważać kobiety w ciąży, ponieważ ma on działanie skutkujące pobudzaniem macicy, co może skończyć się przedwczesnym porodem.
  • Mięta pieprzowa – znajduje się ona z pewnością w każdym polskim domu. Miętę można suszyć lub spożywać ją na świeżo. Jej najcenniejszy składnik – mentol ma działanie zółcio i wiatropędne. Doskonale reguluje więc pracę żołądka i pomaga w przypadku zaparć i bolesności brzucha. Działa również rozkurczowo. Osoby, które skarżą się na kamienie lub nadkwasotę powinny jednak konsultować zawsze picie mięty, ponieważ może ona powodować u nich nasilanie się objawów. Miętę można popijać każdego dnia po posiłku.
  • Babka płesznik i babka jajowata. Zioła te to bardzo znany, naturalny błonnik pokarmowy, który jest potrzebny każdemu z nas. Dzięki błonnikowi, którego nasz organizm nie trawi, możemy się bowiem bez trudu wypróżniać. Doskonale oczyszcza on również jelito grube z resztek pokarmowych i toksyn. Błonnik ma silne właściwości pęcznienia w jelitach i działa jak swoista szczotka, ponieważ wymiata wszystko to, co przykleiło się do ich ścianek. Błonnik można zakupić w formie mieszanek gotowych, jak na przykład Fibra Vitale. Należy go spożywać codziennie.
  • Imbir lekarski – jest to bardzo znana przyprawa, którą stosuje się głównie w kuchni azjatyckiej. Powoduje on wzmożone wytwarzanie śliny i żółci, a więc enzymów trawiennych. Dzięki niemu, znacznie szybciej można strawić spożywany pokarm. Działa on również antybakteryjnie i przeciwbólowo. Imbir można dodawać bezpośrednio do dań lub zaparzać go samodzielnie, albo w herbacie. Można go z powodzeniem spożywać codziennie, jednakże w niezbyt dużych ilościach, ponieważ ma on silne działanie rozgrzewające.
  • Rozmaryn lekarski – Jest to bardzo znana i często stosowana przyprawa kuchni śródziemnomorskiej. Rozmaryn działa wiatropędnie i powoduje wzmożone wytwarzanie żółci w żołądku. Poprawia to procesy trawienne. Poza tym, ma również działanie rozkurczowe. Można nim przyprawiać mięsa i sosy, ale również korzystać z niego w formie naparów. Rozmaryn nie powinien zaszkodzić spożywany nawet codziennie.

Jakie są ceny ziół?

Zioła wspomagające trawienie nie są drogie i można je kupić w sklepach zielarskich lub w zwykłych sklepach spożywczych. Warto z nich korzystać, ponieważ w naturalny sposób stymulują procesy trawienne i regulują pracę układu pokarmowego.